kwas salicylowy – salicylic acid, 30 g

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA)

Opis

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA).Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów. AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów. AHA.Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T. Sposób użycia: Kwas jest w formie sypkiej i służy do rozcieńczenia z wodą. Wystarczy 1/4 łyżeczki kwasu na łyżeczkę wody. Należy zwiększyć ilość kwasu odpowiednio do miejsca zabiegu np. pół łyżeczki kwasu na 2 łyżeczki wody itd.Jeśli mieszanka będzie zbyt słaba należy zwiększyć ilość kwasu, jeśli okaże się zbyt mocna – zmniejszyć.Mieszając kwas z tonikiem otrzymuje się tonik z kwasem salicylowym. Można również dodać odrobinę kwasu do kremu na dzień bądź na noc. Tonik z kwasem salicylowym 2 % Aby otrzymać tonik należy zmieszać połowe małej łyżeczki kwasu z 1,5ml spirytusu. Po rozpuszczeniu kwasu w spirytusie całosć należy dodać do 47ml wody. Tonikiem przemywać twarz raz lub dwa razy dziennie. Skład. INCI: Salicylic. Acid.Szczegóły. Kraj producenta: Polska. Waga: 30 g[=]